Terug naar de homepage

Als je ooit een negatieve BKR registratie hebt opgelopen kan dat je lang achtervolgen. Zelfs als je al je schulden al hebt afbetaald, als er een betalingsregeling is getroffen, zelfs dan kan het je blijven achtervolgen. Je kan bijvoorbeeld geen nieuw krediet krijgen, of je hebt moeite met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een bankrekening openen kan ook lastig zijn bij het hebben van een negatieve codering. Deze moeite is eigenlijk onnodig.

Bankrekening openen met BKR

Er zijn talloze problemen op te noemen die het gevolg zijn van een negatieve BKR registratie. Iets wat mensen vaak denken, is dat zelfs een bankrekening openen met BKR onmogelijk is met een negatieve registratie. Dit is niet helemaal zo. Je kan, zelfs met een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie, altijd een bankrekening openen. De bank zal je wel een beetje wantrouwen. De bank zal wat voorzichtiger met jou zijn als ze je een bankrekening laten openen. Immers: je hebt al een negatieve BKR registratie, en dat is meestal niet voor niets.

Rekening openen met BKR

Wat wordt er dan precies bedoeld met ‘voorzichtiger’? Een bankrekening waar je rood kan staan bijvoorbeeld. Dan heb je een negatief saldo op je bankrekening: je bankrekening staat in de min. Als je rood staat, is dit een vorm van krediet. Het is een soort geld lenen. Als je rood staat heb je in feite een schuld bij de instantie waarbij je de rekening hebt openstaan (meestal de bank). Die mogelijkheid tot rood staan is niet standaard bij het opstellen van een bankrekening. Je moet dit aanvragen. En met zo’n negatieve BKR registratie kan dat dus lastig zijn. Als je aangeeft dat je geen gebruik wilt maken van de mogelijkheid tot rood staan, dus geen kredietlimiet, dan is een bankrekening openen vaak een stuk makkelijker.

Basisbankrekening

Zonder bankrekening ben je in feite uitgesloten van de maatschappij. Je kan geen loon ontvangen, niet betalen met een pinpas en je kan vaak geen producten bestellen op internet. Ook ben je zonder bankrekening uitgesloten van je pensioen of uitkering, je kan jezelf zonder abnkrekening niet verzekeren, etc.  Het is zonder bankrekening dus eigenlijk onmogelijk om deel te nemen aan het moderne betalingsverkeer. Met de komst van internet is de behoefte naar een bankrekening ongekend groot. Daarom hebben het Leger des Heils, de Nederlandse Vereniging van Banken en het ministerie van Financiën in samenwerking vastgelegd dat iedereen recht heeft op ten minste één basisbankrekening. Zelfs al is je bankrekening op de een of andere manier geblokkeerd, zelfs al heb je zware betalingsproblemen, dan nog heb je recht op een basisbankrekening. Rood staan is niet verplicht mogelijk, dus dat kan alleen zonder aantoonbare betalingsproblemen. Verder mag je alleen een basisbankrekening openen als je meerderjarig bent en als je geen enkele andere werkende bankrekening hebt. Het BKR heeft niet zoveel met een basisbankrekening te maken. Ongeacht een registratie kan iedereen zonder een normale bankrekening zo’n basisbankrekening openen.

Rood staan bij een bankrekening openen?

Bij een bankrekening openen met BKR kun je ervoor kiezen om rood te kunnen staan, mits je geen negatieve codering hebt. Bij een rekening openen met negatieve BKR is dat dus bijna niet mogelijk. Maar rood staan is zeker niet gunstig. De rente op roodstand is een stuk hoger dan de rente op een ‘normale’ lening. Bij een bankrekening openen moet je ook niet doelen op het krijgen van een kredietlimiet. Het is misschien soms wel even handig, maar het is wel duur.

Terug naar de homepage

5 Reacties op “Bankrekening openen met BKR”
 1. Is het zo dat als je ooit een telefoonrekening te laat hebt betaald, je de rest van je leven niet meer rood kan staan?

 2. Nee, sinds 1 januari 2011 hebben de drie telecombedrijven de samenwerking met het BKR beëindigd. BKR registratie’s van telefoonrekeningen gelden dus vanaf 1 januari dit jaar niet meer, en de telecombedrijven toetsen ook niet meer.

  En als je dan toch een negatieve BKR registratie hebt, geldt die 5 jaar na het succesvol beeindigen van het contract niet meer. Dus levenslang… nee.

 3. Bedankt voor de interessante informatie

 4. Ik heb blijkbaar een bkr notering op mijn naam gekregen na 6 jaar in het buitenland gewoond te hebben. Van een telecombedrijf trouwens. Ik weet zeker dat ik de rekening heb betaald voordat ik naar het buitenland vertrok.
  Maar nu wil ik een vof beginnen met een partner. Kan ik samen met mijn partner een gezamenlijke bankrekening openen? Want de grote banken staan mij niet toe om een rekening te openen. Ik heb geen krediet nodig..heb het alleen nodig om geld erop te storten en ermee te betalen. Kan dat?
  Ik weet geen raad en snap niet wat er bezielt met de bank en het bkr…

 5. Iedereen heeft recht op een basisbankrekening (als je er nog geen hebt). Dus ja, dit kan. Telecombedrijven doen overigens niet meer met het BKR mee, dus dit hierboven is eigenlijk onmogelijk…

Laat een reactie achter