Terug naar de homepage

Als je veel schulden hebt, of in de afgelopen vijf jaar had, heb je vaak een negatieve BKR registratie. Zo’n BKR registratie is niet makkelijk weg te krijgen. Veel mensen weten ook niet dat ze een negatieve BKR registratie hebben. Toch staan er zo’n 10 miljoen consumenten in het systeem van het BKR. Er is dus een grote kans dat u in dit systeem staat. Veel mensen weten het echter niet. Zij hebben bijvoorbeeld twee jaar geleden een telefoonrekening per ongeluk te laat betaald. Dan sta je toch in het BKR. Wat kun je dan doen? BKR opvragen!

Waarom opvragen?

Als je een lening wilt krijgen, maar je bent bang dat je een BKR codering hebt, kun je de gegevens zelf opvragen. Zo kun je voorkomen dat je lening aanvraag wordt afgekeurd door een negatieve BKR registratie. Voor de mensen die niet voor vervelende verrassingen willen komen te staan is het misschien handig om het BKR op te vragen. BKR opvragen is ook handig als je niet wil dat anderen weten dat je wellicht een BKR codering hebt.

BKR registratie opvragen

Je kunt je BKR registratie opvragen bij iedere Nederlandse bank. Dit kost wel geld, €4,95. Maar hoe vraag je je BKR nou precies op? Er ligt bij iedere Nederlandse bank een gratis consumentenbrochure. De titel hiervan is wat doet BKR voor mij?. Er zit een aanvraagformulier aan vast. Als je deze invult en bij dezelfde bank inlevert, uw identificeert, en als het uw eigen gegevens zijn, is er geen probleem. Er zijn geen uitzonderingen. Je kunt dus alleen je eigen BKR gegevens opvragen, en niet de BKR opvragen van je partner, of die van je buurman. Als het aanvraagformulier is ingeleverd, stuurt de bank het formulier op. Binnen 10 werkdagen krijg je de gegevens opgestuurd. Hij wordt gestuurd naar het ingevulde adres.


Je kunt het BKR ook opvragen bij het BKR zelf, in Tiel. Het is verplicht om 5 dagen van tevoren een afspraak te maken. Voor hetzelfde bedrag (€4,95), mét identificatie, kun je ook hier je eigen BKR gegevens opvragen. Je krijgt de gegevens dan direct. Dit duurt dus maar vijf dagen.

Apart gegevensoverzicht

Je kunt ook een apart gegevensoverzicht aanvragen. Dit overzicht onderscheid zich van het eerder genoemde overzicht doordat hierop vermeld staat welke deelnemers er de afgelopen 12 maanden om uw BKR notering hebben gevraagd. Dit overzicht is echter niet bij de bank op te halen. Je moet hierbij een brief sturen naar het BKR, naar de afdelingen Inlichtingen en Inzage. Postbus 6080, 4000 HB Tiel. Er moet ook nog een vermelding bijstaan: protocol inzage. Een kopie van een geldig identiteitsbewijs moet verplicht bij de brief zitten.

Zit je in het buitenland, maar wil je toch je BKR opvragen? Dan kan dit wel, u moet bellen naar +31 (0) 344  –  616041. Afdeling Inlichtingen en Inzage.

Terug naar de homepage

Laat een reactie achter