Terug naar de homepage

Het is een begrip dat je in de wereld van geld lenen vaak voorbij ziet komen. BKR toetsing. Wat is BKR toetsing nou precies, en wie mag dan allemaal jouw BKR toetsen?

BKR toetsing

BKR toetsing zal alleen worden gedaan op het moment dat je geld wilt lenen. Een BKR toetsing is eigenlijk niets anders dan de BKR registratie opvragen. Als jij bij een BKR deelnemer (dit is een bedrijf dat is aangesloten bij het BKR) een kredietaanvraag doet (je wilt dus daadwerkelijk geld gaan lenen), dan zal een BKR deelnemer altijd eerst jouw BKR toetsen. De bank gaat dus een BKR toetsing uitvoeren, de bank vraagt jouw BKR registratie op. Hiermee kan de bank zien of je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad. In het verleden wil zeggen: de afgelopen vijf jaar. Want een BKR registratie blijft vijf jaar na het succesvol aflossen van een lening staan.

BKR registratie

Sommige mensen zullen nu denken: een BKR registratie? Wat is dan een BKR registratie? Op het moment dat de bank – nadat het jouw BKR heeft getoetst – de lening zal geven, komt er bij het BKR in Tiel een BKR registratie te staan. Dit is niets om je druk over te maken. Een BKR registratie geeft alleen aan dat je een lening hebt. Voor de meeste consumenten maakt dit niets uit. Zij lenen niet te veel. Zolang je niet te veel leent is er ook niets aan de hand. Op het moment dat je een lening wil terwijl je nog drie andere leningen moet aflossen, dan is er wel iets aan de hand. Dan zal de bank die laatste lening niet geven. De bank beschermt jou zo eigenlijk tegen jezelf. En dat is precies waar het BKR ook voor bedoelt is: de consument tegen zichzelf beschermen.

Negatieve BKR registratie

Oke, je hebt nu een BKR registratie. Is dit erg? Nee, dit is niet erg. Een BKR registratie kan juist aantonen dat je betrouwbaar bent. Bij een nieuwe kredietaanvraag bij een bank zal de bank aan de BKR registratie zien dat je elke maand netjes alles aflost. Want als je je aan je betalingsverplichtingen houdt, gebeurt er niets met die BKR registratie. Wat kan er dan wel met een BKR registratie gebeuren? Als je de maandelijkse aflossing of rente niet meer kan betalen, zal de BKR registratie veranderen in een negatieve BKR registratie. Je krijgt dan dus een BKR codering. Vijf jaar nadat je de lening waarvoor je die BKR codering hebt gekregen weer hebt afgelost, verdwijnt ook de BKR codering. In de tussentijd heb je dus een negatieve BKR registratie.


Met zo’n negatieve BKR registratie is het niet makkelijk om geld te lenen. Dat is ook de bedoeling. Als je die ene lening al niet af kan betalen, waarom zou je dan ook een nieuwe lening nemen? Als je dan een nieuwe lening wilt hebben, ziet de bank bij de BKR toetsing die negatieve BKR registratie staan. De bank geeft je dus geen lening. Zo voorkomt de bank misschien wel dat je uiteindelijk in de schuldsanering beland!

Wie mogen een BKR toetsing uitvoeren?

Enkel BKR deelnemers mogen een BKR toetsing uitvoeren. Dat zijn meestal banken en financiële kredietverstrekkers. En zij mogen enkel een BKR toetsing uitvoeren als er een kredietaanvraag is binnengekomen van de desbetreffende persoon. Ze mogen dus niet zomaar iedereens BKR toetsen. Maar banken zijn niet de enige die een BKR toetsing mogen uitvoeren. Jij mag zelf ook jouw BKR registratie opvragen. Maar dat mag dus alleen jij. Jouw buurman of een collega op het werk zal dus niet jouw BKR mogen opvragen. Zo blijft de privacy gewaarborgd.

Geld lenen zonder BKR registratie

Stel dat je nou zo’n BKR registratie hebt, en toch heb je geld nodig. Ik raad het je af, maar dan kun je geld lenen zonder BKR registratie. De rentes zijn vaak hoger, en soms werk je jezelf alleen maar dieper de nesten in. Geld lenen zonder BKR registratie is eigenlijk niets anders dan geld lenen bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij het BKR.

Terug naar de homepage

Je kan geen commentaar geven op dit artikel.