Terug naar de homepage

Het kan gebeuren dat je een negatieve BKR registratie oploopt. Je wil heel graag je BKR verwijderen. Die registratie heb je opgelopen doordat je bijvoorbeeld een maandelijkse betaling van je hypotheek te laat hebt betaald, of je had betalingsproblemen tijdens de looptijd van je doorlopend krediet bij een bank in Nederland. Je zit nu met een negatieve BKR registratie: je hebt een BKR codering. En je wilt die codering weg hebben: je wilt je BKR verwijderen.

BKR registratie verwijderen

Stel je voor dat dit gebeurt is door een stomme fout van je. Je financiën zijn echter wel in orde. Je wilt nu wel een persoonlijke lening hebben, want je huis moet nodig verbouwd worden. Banken wijzen je kredietaanvraag af omdat je een negatieve BKR codering hebt. Geld lenen zonder BKR registratie is geen optie, want de rente daarvan is te hoog. Je hebt dan nog één optie open staan: het verwijderen van je BKR codering. Je moet je BKR verwijderen.

BKR codering blijft vijf jaar staan

Ten eerste hoeft het soms niet eens. Een BKR codering blijft 5 jaar staan. Vijf jaar na het succesvol afsluiten van je lening ben je dus van je BKR codering af, ongeacht welke codering je had. Als het vier en een half jaar geleden is dat je die lening (waarbij je maandelijkse afbetaling bent vergeten) hebt afgelost, kun je misschien best nog een half jaartje wachten met die verbouwing. Na dat half jaartje ben je van je BKR notering af: je BKR verwijderen is dan niet eens nodig. Je kunt je BKR registratie opvragen om te kijken tot hoe lang je BKR codering er staat. Als je nog drie jaar moet wachten, is het verwijderen van je BKR zeker een poging waard.

Er zijn veel bedrijven die verdienen aan leningen zonder BKR codering. Ze verdienen dus aan mensen met een negatieve BKR codering. Het is begrijpelijker dat het risico bij deze groep mensen wat groter is, maar sommige van dit soort kredietverleners vragen echt hele hoge rentes. Mensen die dus al in financiële problemen zaten, krijgen door de hogere maandlasten alleen maar grotere problemen. De de BKR codering verwijderen zou voor hen gunstig zijn.

BKR verwijderen

Stel je voor dat je niet wist dat je een negatieve BKR registratie hebt. Je wilt nu je BKR verwijderen. Dit kan je natuurlijk niet zelf doen, dit moet de financiële instelling doen die jou geregistreerd hebt. Om je BKR te verwijderen moet je een aantal stappen nemen. Stap 1: je BKR opvragen. Je moet erachter komen welke coderingen je wilt verwijderen. Je krijgt een lijst opgestuurd met de gegevens van degene die een codering achter jouw naam hebt gezet. Als de codering terecht is, is er vaak niets aan te doen. Als de codering onterecht is, kun je een gesprek aanvragen met het bedrijf dat de codering heeft geregistreerd. Dat kan dan bijvoorbeeld de ING bank zijn, of een andere BKR-aangesloten kredietverstrekker. Zo’n gesprek is effectief bij de volgende onregelmatigheden.

  • Misschien klopt die informatie niet eens, je hebt die lening nooit aangevraagd
  • Je hebt meer dan 5 jaar geleden de lening al succesvol afgelost.
  • Je bent niet op de hoogte gesteld dat je een BKR codering op kon lopen bij die lening. Dit is in de meeste gevallen verplicht.
  • Het kan ook zo zijn dat je er niets aan kon doen.
  • De betalingsachterstand was heel kort.
  • Je hebt niet lang genoeg over het krediet kunnen beschikken. Het minimum is drie maanden.
  • Het geleende geld was minder dan €500 of meer dan €175.000. Dan wordt je BKR verwijderen wel heel makkelijk.

Als één van de hierboven genoemde feiten van toepassing is op jou, kun je een verzoek tot verwijdering van BKR registratie aanvragen. Als je er samen niet uitkomt, kun je de geschillencommissie BKR inzetten. Deze onafhankelijke commissie gaat jouw verzoek tot BKR verwijderen bekijken. Je zult hiervoor contact moeten opnemen met het BKR.

Terug naar de homepage

Je kan geen commentaar geven op dit artikel.