Terug naar de homepage

Een creditcard is een vorm van lenen. Dat is best logisch als je het woord vertaald naar het Nederlands. Een creditcard is eigenlijk gewoon een kredietkaart. Je geeft geld uit met je creditcard, en aan het einde van de maand betaal je het geld wat je in die maand ervoor hebt uitgegeven terug aan de creditcardmaatschappij. Maar wat heeft het BKR dan met een creditcard te maken?

BKR creditcard

Het BKR registreert bijna alles wat met krediet te maken heeft. Zo registreert het BKR ook de creditcard. Ook als u niets heeft betaald met de creditcard (en na een maand dus ook niets hoeft te betalen), wordt u geregistreerd bij het BKR. Als u een creditcard aanschaft neemt u dus een creditcard met BKR. Bij zo’n BKR creditcard wordt natuurlijk ook een bedrag geregistreerd. Dit bedrag is het maximale te besteden bedrag wat u bij de aanschaf van de creditcard hebt aangegeven. Er kunnen extra kosten aan een creditcard zitten. Als je de creditcarduitgaven aan het einde van de maand niet terug kan betalen, kun je het in termijnen doen. De creditcardmaatschappij wil dan wel iets extra’s: een creditcard rente. De creditcard wordt dan pas echt een lening.

Een creditcard krijgen is niet moeilijk. Als u een negatieve BKR registratie hebt kan het natuurlijk wel problemen opleveren. Maar als dat niet het geval is, en u beschikt over voldoende maandelijks inkomen, kunt u er zo een aanschaffen. Een creditcard is helaas niet gratis, er zijn altijd jaarlijkse creditcard kosten. Deze zijn jaarlijks altijd rond de €40. Ook kun je niet voor een onbeperkt bedrag met een creditcard betalen, er is altijd een creditcard limiet. Dit limiet wordt ingesteld aan de hand van het inkomen. Je kan maandelijks uiteraard niet over het limiet heen.

Een credit card kan online worden afgesloten. Beveilig mac wel met goedgekeurde antivirus beveiliging.

Creditcard en het BKR

Het BKR informeert de aangesloten deelnemers over de kredietwaardigheid van de consumenten. Aangesloten deelnemers registreren op hun beurt weer de persoons en kredietgegevens van consumenten met een lening. Deze lening kan een persoonlijke lening zijn, een doorlopend krediet, maar ook een creditcard. Als er problemen voorkomen bij het afbetalen van de lening, wordt dit gemeld. Vaak krijgt de kredietnemer dan een negatieve BKR registratie. Een creditcard aanvragen kan dan lastig zijn. Want, als je een creditcard wil kopen, doet de maatschappij van de creditcard BKR toetsing. Hij kijkt of je kredietwaardig bent. Zoniet, dan krijg je geen creditcard. Een creditcard aanvragen is dan bij aangesloten BKR-deelnemers onmogelijk.

Creditcard zonder BKR

Er bestaan aanbieders van een creditcard zonder BKR. Dan wordt de creditcard aanvragen een stuk makkelijker. Dit komt doordat niet elke creditcardmaatschappij aangesloten is bij het BKR. Het is dus niet altijd een creditcard met BKR. Er zijn zeven creditcardmaatschappijen aangesloten bij het BKR. Dat zijn MasterCard, Visa, American Express Service Europe Ltd., DinersClub Benelux, International Card Services BV, Laser Nederland BV en Paysquare BV. Als je een creditcard zonder BKR toetsing wil, moet je rekenen op hogere rentes, en hogere jaarlijkse bedragen.

Een debitcard verstrekt geen krediet. Je vult de kaart met je eigen geld. Je kunt niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Bij een debitcard kan je dus gewoon een negatieve BKR registratie hebben. Het is namelijk geen vorm van lenen.

Terug naar de homepage

Je kan geen commentaar geven op dit artikel.