Terug naar de homepage

Alle consumenten die ooit een lening hebben afgesloten bij een bank of een andere BKR-aangesloten instantie, zijn geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. De afkorting van dit bureau is het BKR. Het BKR heeft het hoofdkantoor staan in Tiel. Het BKR heeft gegevens over ruim 9 miljoen consumenten in Nederland. Zij hebben allemaal een BKR registratie. Deze 9 miljoen consumenten hebben lang niet allemaal een negatieve BKR registratie. Dit zijn ‘slechts’ 600.000 consumenten. Deze mensen kunnen alleen nog maar geld lenen zonder toetsing.

Geld lenen zonder toetsing

Veel mensen hebben dus een negatieve BKR registratie. Dit kan dus een A, of een H zijn. Als deze mensen toch geld willen lenen, moeten ze geld lenen zonder toetsing. Bij een BKR toetsing kan een bedrijf immers zien of je een negatieve BKR registratie hebt. Als bedrijven geen toetsing doen bij het BKR, kunnen ze ook niet zien dat er achter jouw naam een BKR codering staat. Bedrijven die speciaal gericht zijn op deze 600.000 consumenten met een BKR registratie, snappen natuurlijk ook dat adverteren met ‘geld lenen zonder BKR toetsing!‘ voor het overgrote deel klanten oplevert die juist zo’n negatieve BKR registratie hebben. Daarom zullen de rentepercentages bij dit soort bedrijven relatief hoog zijn. Dit komt omdat het risico dat die klanten het geld niet meer kunnen terugbetalen veel groter is dan bij normale leningen met BKR toetsing. Je moet jezelf dus goed afvragen of geld lenen zonder toetsing wel zo slim is. Hierbij hoort trouwens ook geld lenen zonder registratie, want zonder toetsing is er meestal geen registratie.

BKR deelnemers

Welke bedrijven zijn nu BKR-aangesloten bedrijven? Ten eerste zijn het altijd banken. Een bedrijf met een bankvergunning is wettelijk verplicht een BKR deelnemer. Ook bedrijven die producten op afbetaling verkopen, zoals postorderbedrijven, moeten zich aanmelden bij het BKR. Voordat zij een lening verstrekken kunnen zij dus bij het BKR controleren wat iemands betalingsverleden is. Mensen die weten dat ze door hun slechte betalingsverleden geen nieuw krediet kunnen krijgen, zoeken daarom juist de niet-BKR-aangesloten bedrijven. Ze willen graag geld lenen zonder BKR toetsing.

BKR coderingen

Het is gelukkig niet zo dat als je een keertje een rekening niet betaald, je vijf jaar geen krediet kan krijgen. Want een BKR codering blijft vijf jaar staan. Als je het een keertje vergeet, kun je het probleem – mits je er op tijd achterkomt – nog wel oplossen. Een gesprek aanvragen met de kredietverlener helpt meestal veel. En als dat niet kan, heb je geen zwaar negatieve BKR codering. Je zult dan een BKR codering H krijgen, de H van herstel. Een BKR codering A, de A van achterstand, is een stuk erger. Je kunt dan bij banken onmogelijk meer krediet krijgen. Bij niet-BKR-aangesloten bedrijven kun je alleen nog onder ongunstige voorwaarden geld lenen. Als dit je niet aanstaat kun je nog proberen om je BKR codering te verwijderen, maar daar houdt het ook wel op. Het verwijderen van je BKR codering kan natuurlijk alleen met geldige reden. Een BKR codering H daarentegen, geeft aan dat je ooit een achterstand had maar dat de achterstand gelukkig weer is herstelt. Als je een geldige reden voor deze achterstand hebt, kun je soms nog wel krediet krijgen met normale voorwaarden.

Terug naar de homepage

Een reactie op “Geld lenen zonder toetsing”
  1. Nu snap ik het eindelijk