Veel mensen in Nederland hebben een hypotheek. Een hypotheek is doodnormaal in Nederland, daarom zijn er ook veel verschillende hypotheekvormen te vinden. Toch komen sommige mensen erachter dat ze bij het kiezen van een hypotheek een fout hebben gemaakt. Is het niet het rentepercentage dat bij een andere bank lager ligt, dan is het wel de soort hypotheek die bij een andere bank net even wat beter is dan bij de huidige bank. Daarom willen veel mensen een hypothecaire lening oversluiten, ofwel een hypotheek oversluiten. Dit is simpelweg overstappen van de ene hypotheek op de andere hypotheek. Het komt helaas voor dat mensen tussen de periode dat ze de hypotheek hebben genomen en de periode dat ze dezelfde hypotheek willen oversluiten, een negatieve BKR registratie hebben opgelopen. Hoe moet je daarmee omgaan?

Hypotheek oversluiten met BKR

We vallen maar meteen met de deur in huis. Een hypotheek oversluiten met BKR is niet gemakkelijk. Een hypotheek krijgen met een negatieve BKR notering is namelijk ook niet gemakkelijk. Het kan wel voorkomen dat je de negatieve BKR registratie hebt opgelopen, nadat je de hypotheek had afgesloten. In dat geval kun je een van de volgende dingen doen.

BKR aanvechten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een goede verklaring hebt voor deze negatieve BKR registratie. In dat geval kan het zo zijn dat de bank toch besluit om de hypotheek over te nemen, alleen dan tegen een hogere rente. En dan is het de vraag of het oversluiten van zo’n hypotheek nog wel voordelig is. Dit bovenstaande is ook nog eens heel zeldzaam, omdat banken in Nederland over het algemeen erg tegen het verstrekken van leningen aan mensen met een negatieve BKR registratie zijn.

Als je geen kans ziet dat een hypotheek oversluiten met BKR gaat lukken, dan kun je altijd nog de BKR codering aanvechten. Je kunt je negatieve BKR codering aanvechten, mocht het zo zijn dat het onterecht is dat je hem hebt gekregen. In dat geval moet je naar de geschillencommissie van het BKR stappen, die zich over de zaak zal buigen.

Hoeveel hypotheek is er al afbetaald?

Een hypotheek wordt natuurlijk geleidelijk afbetaald. Veel hangt hier vanaf. Als een hypotheek al voor driekwart is afbetaald, is het risico voor de bank om veel geld kwijt te raken ook veel kleiner. De kans dat een hypotheek oversluiten met BKR lukt, wordt dan veel groter. De bank kan de hypotheekaanvraag ondanks de BKR codering misschien nog wel goedkeuren. Als de BKR codering is opgelopen door een per ongeluk te laat betaalde rekening, en de hypotheek is bij de vorige bank wel helemaal netjes op tijd afbetaald, dan lijkt er voor de bank geen risico aanwezig.

Bij veel banken staat er echter een boete op het niet helemaal afmaken van de hypotheek bij de betreffende bank. Daarom is het in veel gevallen niet eens voordelig om de hypotheek te laten oversluiten. De rente kan dan wel iets lager zijn, en andere zaken wat gunstiger, het voordeel dat dit oplevert weegt vaak niet op tegen de boete. Verder is het natuurlijk ook een heel gedoe, dus je kunt maar beter goed nadenken voordat je naar de bank stapt om je hypotheek te laten oversluiten met BKR codering!

Laat een reactie achter