Terug naar de homepage

Er zijn situaties te bedenken waarbij je geld nodig hebt. Je wilt bijvoorbeeld een verbouwing doen omdat een aantal dakpannen zijn weggewaaid, of je moet ineens een nieuwe wasmachine hebben. Je wilt geld lenen, maar je moet jezelf wel afvragen: kan ik geld lenen? En daarbij hoort ook de vraag: hoeveel geld kan ik lenen? Voordat je dit soort vragen aan jezelf gaat stellen, is het belangrijk om een aantal dingen op een rijtje te zetten.

Heb ik een negatieve BKR registratie?

Als je een negatieve BKR registratie hebt, wordt het lastig om goedkoop geld te lenen. Soms moet je de vraag: ‘kan ik geld lenen?’ wel met een NEE beantwoorden. Althans, niet via de bekende manieren. Als je een negatieve BKR registratie hebt, heb je de afgelopen vijf jaar een lening niet of te laat afbetaald. Je hebt het termijn van een doorlopend krediet te laat betaald. Als deze achterstand herstelt is, staat er een BKR registratie achter je naam in de vorm van een H. Dit is niet dramatisch, het geeft aan dat er een Herstel is geweest. Als de achterstand nog steeds geldt, staat er een A achter je naam. Dit is erger, en kan het succes op kredietacceptatie drastisch naar beneden halen. Zo’n codering verdwijnt pas vijf jaar na het succesvol aflossen van de lening. Dat is een lange tijd. In de tussentijd is het dus lastig om nieuwe leningen af te sluiten. Banken toetsen je BKR notering en zien zo’n registratie achter je naam staan. Dit geeft aan dat je niet zo betrouwbaar bent.

BKR opvragen

Je kunt je BKR registratie opvragen om te zien of je daadwerkelijk zo’n BKR codering hebt. Als je het niet eens bent met je codering kun je aanvragen om je BKR te verwijderen. Als dit niet lukt, zul je moeten lenen zonder BKR registratie. Daarbij zal de rente op de lening zeker hoger zijn. Daarom kun je in sommige gevallen beter wachten totdat je BKR registratie weg is. Zeker een verbouwing kan vaak nog wat langer op zich laten wachten, net lang genoeg dat je je BKR codering kwijt bent.

Past de lening bij mijn inkomen?

Bij geld lenen hoort natuurlijk ook geld afbetalen. Behalve je inkomen, moet je ook naar andere factoren kijken die je maandelijkse inkomsten en uitgaven beïnvloeden. Een goed voorbeeld is je hypotheekrente en je resterende looptijd van de hypotheek. Dit is een belangrijk deel van je uitgaven, het is ook vaak een vast bedrag. De vraag ‘kan ik geld lenen’ is hierbij nooit zo van belang, het is meer de vraag hoeveel geld je kan lenen.

Heb ik niet te veel andere leningen?

Ook andere openstaande leningen zijn belangrijk. Als deze een BKR registratie hebben, kun je niet te veel lenen. Let op: dit hoeft geen negatieve BKR registratie te zijn. Als je een lening met BKR neemt, krijg je een BKR registratie. Niets aan de hand, totdat je niet meer aan je verplichtingen kan voldoen. Dan wordt het een negatieve BKR registratie. Dat je niet teveel kan lenen, is ook precies de bedoeling van het BKR systeem: het beschermt de consument tegen het afsluiten van teveel leningen. Eigenlijk beschermt het BKR systeem de consument tegen zichzelf. Als je al teveel leningen hebt openstaan, kan het maandelijks aflossen een te groot deel van je maandelijks budget opeisen. De vraag ‘kan ik geld lenen’ moet dan met een NEE worden beantwoord.

Welke lening?

Als de vraag ‘kan ik geld lenen’ uiteindelijk met een JA beantwoord kan worden, moet je kijken welke lening het beste bij jou past. Zo is het voor een verbouwing handig om een doorlopend krediet te hebben, terwijl voor jou misschien een persoonlijke lening weer handiger is. Als je toch geld nodig hebt, moet je misschien een particuliere lening nemen, of een andere lening zonder BKR registratie. Maar dit is zeker niet aan te raden.

Terug naar de homepage

Je kan geen commentaar geven op dit artikel.