Terug naar de homepage

Een persoonlijke lening is ook een vorm van lenen, net als een doorlopend krediet. Er zijn wel grote verschillen bij een persoonlijke lening. Het belangrijkste en grootste verschil is dat bij een persoonlijke lening het geleende bedrag vastligt. Het vooraf afgesproken rentepercentage wordt dan ook direct betaalt. En je spreekt met de kredietverstrekker, meestal een bank, de looptijd precies af. Het af te lossen bedrag per maand is dus vooraf al bekend. Als je je hier niet aan houdt heb je de kans om een negatieve BKR registratie op te lopen. Het is immers een persoonlijke lening met BKR. Maar daar gaan we straks op verder. Het af te lossen bedrag bestaat uit een deel van het geleende bedrag, en voor een deel uit het rentepercentage.

Persoonlijke lening rente

Dat alles bij een persoonlijke lening vastligt is erg handig, zo weet je precies waar je aan toe bent en je kunt hier direct rekening mee houden bij je dagelijkse uitgaven. Een persoonlijke lening verschaft zekerheid. Een nadeel is wel dat de voorwaarden, omdat ze vastliggen, niet meer te veranderen zijn. Als je dan plotseling geen geld meer hebt, is dat in verband met het BKR voor sommige mensen onhandig. Het is immers wel een persoonlijke lening met BKR. Zo staat alles wel vast, maar zit je er als het ware ook aan vast.

Het rentepercentage ligt meestal net iets boven de marktrente. De rente staat voor een bepaalde periode vast, en dan ook echt. Dus als de marktrente omhoog gaat, dan blijft de rente op je persoonlijke lening toch vast staan. Dat is gunstig. Als de marktrente daalt, blijft de rente op je persoonlijke lening helaas ook vaststaan. Dat is dan weer niet zo gunstig.

Persoonlijke lening echt persoonlijk

Het rentepercentage, het af te lossen bedrag per maand en het te lenen bedrag is niet voor iedereen gelijk. Het is persoonlijk, vandaar de naam: persoonlijke lening. De kans dat je de gehele geldlening terug kan betalen is voor iedereen anders (rentepercentage), het inkomen is voor iedereen anders (af te lossen bedrag per maand) en iedereen heeft zo’n persoonlijke lening voor iets anders nodig (te lenen bedrag). De een heeft een persoonlijke lening nodig voor de aankoop van een nieuwe computer, de ander heeft het nodig voor een nieuw drumstel. De afspraken bij een persoonlijke lening zijn dus voor iedereen anders.


Er gelden wel altijd twee dingen voor iedereen. Ten eerste, de lening moet afgelost zijn als het nieuwe artikel is afgeschreven. Als je bijvoorbeeld der persoonlijke lening nodig hebt voor de aanschaf van een auto die nog 6 jaar mee moet gaan, dan is er bij een looptijd van de persoonlijke lening van 2 jaar nog 4 jaar over om voor een nieuwe auto te sparen. En geld sparen is natuurlijk altijd voordeliger dan lenen. Ten tweede, een overlijdensrisico. Als je overlijdt tijdens de looptijd van je persoonlijke lening, wil je niet dat je familie met de schuld blijft zitten. Daarom zit er bijna altijd wel een dekking ingebouwd tegen een overlijdensrisico. Het resterende leen en rentebedrag wordt dan na je dood kwijtgescholden.

Persoonlijke lening met BKR

Bij een persoonlijke lening is er bijna altijd sprake van een BKR toetsing. Er geldt dus bijna altijd een persoonlijke lening met BKR. Deze BKR toetsing is geen probleem als je geen negatieve BKR registratie hebt. Omdat er een BKR toetsing is, geldt er natuurlijk ook BKR registratie. Ook dat is geen probleem mits je aan je betalingsverplichtingen voldoet. Als je dat niet doet kan het voorkomen dat je een negatieve BKR registratie oploopt. Zo’n BKR notering kan je vijf jaar lang blijven achtervolgen. Dat is lang. Daarom is het verstandig om je af te vragen of je het product waarvoor je het geld leent echt nodig hebt. Misschien kun je beter een paar jaar geld sparen voor het product, in plaats van een persoonlijke lening met BKR te nemen voor de directe aanschaf. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Terug naar de homepage

2 Reacties op “Persoonlijke lening met BKR”
  1. waarom niet:)

  2. Beste Enhampmal, wat is de vraag precies?