Terug naar de homepage

Rood staan is hetzelfde als het hebben van een negatief saldo op je rekening. In principe wordt in het rood staan op je rekening aanzien als een vorm van krediet (= een lening), dit is bij de meeste bankrekeningen wel mogelijk. Wanneer je over een BKR codering beschikt wordt het een stuk lastiger om nog een krediet af te kunnen sluiten bij een Nederlandse bank. Omdat rood staan dus ook een vorm van krediet is, is het in die zin dan ook terecht dat heel wat mensen zich afvragen of het mogelijk is om in het rood te staan wanneer je over een codering bij het BKR beschikt. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag of rood staan en BKR samen mogelijk is.

In het rood staan, kan het eigenlijk wel?

Het is meestal inderdaad mogelijk om in het rood te staan. Wanneer je bijvoorbeeld een rekening afsluit waarbij er in de voorwaarden wordt opgenomen dat je een bepaald bedrag in het rood kan staan, is dat geen probleem. Het enige waar je natuurlijk wel rekening mee dient te houden is het feit dat er kosten voor worden aangerekend, op dezelfde manier als er rente over een normale lening wordt gerekend. Hoe langer en hoe meer je in het rood staat, hoe hoger de kosten zullen zijn. De vraag die we ons echter moeten stellen is of het ook nog steeds mogelijk is om in het rood te gaan als je over een BKR codering beschikt. Want rood staan en BKR is natuurlijk een heel ander verhaal.

Rood staan en BKR

Als je de mogelijkheid tot rood staan aanvraagt zonder dat je een BKR codering hebt, is dit gewoon mogelijk. De bank zal er geen probleem van maken. Je moet wel vaak een kredietlimiet afspreken. Dat betekent dat je tot bijvoorbeeld €1000 in het rood kan staan. Als je die mogelijkheid aanvraagt terwijl je wél een BKR codering hebt, zal de bank in sommige gevallen de aanvraag afwijzen. Rood staan en BKR is voor de bank geen ideale combinatie. Niet altijd zal een bank echter een BKR toetsing doen bij zo’n dergelijke aanvraag. Soms zal de bank geen risico nemen, en toch een BKR toetsing doen. Als je bij een andere bank een BKR codering hebt gekregen, en je had voordien al de mogelijkheid om rood te staan, dan zal je nog steeds rood kunnen staan. Of dit gunstig is, is een ander verhaal.

Rood staan kan iedereen aanvragen die een normale betaalrekening heeft. Ook bij het openen van een nieuwe bankrekening, moet je aangeven of je rood wilt staan. Sommige mensen kiezen er bewust voor om dit niet te doen. Als je rood staan toch wilt aanvragen terwijl je toevallig een BKR codering hebt, is de kans op succes afhankelijk van de codering in kwestie. Beschik je bijvoorbeeld over een codering achterstandscodering zoals A1, A2, A3 of A4, dan kan het zijn dat de bank doorgaans wel nog steeds geneigd is om deze aanvraag af te wijzen. In het rood staan wordt immers aanzien als een vorm van krediet. De mogelijkheid om in het rood te kunnen gaan met een BKR codering is dus sterk afhankelijk van de codering in kwestie. Een BKR codering H zal meestal niet als een probleem worden gezien.


De kans op succes is ook afhankelijk van het kredietlimiet. Wil je bijvoorbeeld voor €5000 in het rood kunnen staan, dan zal de bank moeilijker zijn dan als je voor €400 in het rood wil staan. In het rood staan en BKR is dus afhankelijk van vele factoren.

Rood staan met een BKR codering

Als conclusie kunnen we dus zeer eenvoudig stellen dat het niet eenvoudig is om de mogelijkheid aan te vragen om in het rood te staan wanneer je over een BKR codering beschikt. Dit is hetzelfde als bij een creditcard, of elke andere vorm van lenen. Rood staan en BKR is geen onmogelijke combinatie. Met een BKR codering H en een goed verhaal wil het nog wel eens lukken, maar dan met een beperkt kredietlimiet. Rood staan is doorgaans relatief duur, dus je moet jezelf ook afvragen of het wel zo gunstig is.

Terug naar de homepage

Laat een reactie achter