Terug naar de homepage

Het Centraal Krediet Informatiesysteem is een groot bestand van het BKR waar ongeveer 10 miljoen consumenten staan geregistreerd. Ze staan allemaal BKR geregistreerd. De kans dat jij in dit systeem staat is dus vrij groot. Nederland telt bijna 16,7 miljoen mensen. Deze 10 miljoen consumenten hebben dus lang niet allemaal financiële problemen. Als je in het BKR geregistreerd staat, hoeft het namelijk niet per se om een negatieve BKR registratie te gaan. Dit is zo omdat een BKR registratie niet altijd negatief is. Een BKR registratie hoeft dus niet direct problemen op te leveren.


Het is anders als je BKR registratie negatief wordt. Dan zullen kredietverstrekkers en banken moeilijk gaan doen met het verstrekken van kredieten. Ze zullen niet vertrouwen in het feit dat je de lening ooit nog terug gaat betalen. Lenen kan dan dus moeilijk worden. Geld lenen zonder BKR registratie is dan een oplossing.

Sta ik BKR geregistreerd?

Veel mensen vragen zich af of ze BKR geregistreerd staan. Ze denken: Sta ik BKR geregistreerd? Sommige mensen weten zelf niet eens dat ze geregistreerd zijn, terwijl toch 10 miljoen consumenten bij het BKR bekend zijn. Je staat BKR geregistreerd als je in de afgelopen vijf jaar een lening succesvol hebt afgesloten, die aan de volgende BKR voorwaarden voldoet.

 • De lening met de BKR deelnemer is aangegaan met een natuurlijk persoon. Dus het was geen lening van je eigen bedrijf.
 • Het krediet moet een bedrag tussen de €500 en de €175.000 zijn.
 • Het krediet moet ten minste 3 maanden beschikbaar zijn geweest. Een flitslening telt dus niet mee.

Ik herhaal nog maar even dat alle gegevens over de lening 5 jaar bewaard blijven. Dit is nodig omdat BKR-deelnemers dan een langetermijn beeld hebben van jouw financiële situatie.

BKR geregistreerd

Elke BKR-deelnemer moet bij een kredietaanvraag verplicht in het Centraal Krediet Informatiesysteem kijken. Via de wet is het geregeld dat elk bedrijf met een bankvergunning in het CKI moet kijken. Voor financieringsmaatschappijen geldt die wet ook. Maar niet iedereen hoeft te kijken in het CKI. Er zijn ook genoeg bedrijven die leningen zonder BKR registratie en BKR toetsing aanbieden. De rente over de lening is dan wel vaak een stuk hoger.

Welke gegevens heeft het BKR?

Als je lening voldoet aan de voorwaarden, heeft het BKR verschillende gegevens over jou. Deze gegevens gaan enkel over de lening die is aangegaan. Zo heeft het BKR enkele persoonsgegevens.

 • Je geboortenaam
 • Je voorletter(s)
 • Je adres en woonplaats
 • Je geboortedatum

Ook over het krediet zelf heeft het BKR gegevens.

 • De soort overeenkomst
 • Het geleende bedrag, of het maximale te besteden bedrag
 • Het moment dat de leenovereenkomst is ingegaan
 • De maand waarin de lening volgens het contract succesvol afgelost zou moeten zijn
 • De maand waarin de lening ook echt afgelost is
 • Eventuele bijzonderheden die zich hebben voorgedaan tijdens de duur van het contract

Het is belangrijk dat er niet meer gegevens in het CKI over jou staan. Anders zou dit je privacy kunnen schenden. Zaken als je inkomen of waarvoor je de lening wilt gebruiken zijn niet bekend bij het BKR. Privacy staat bij het BKR hoog in het vaandel. Enkel BKR deelnemers en jijzelf kunnen de bovenstaande gegevens inzien. Je privacy wordt bij het BKR dus gelukkig goed beschermd.

Terug naar de homepage

3 Reacties op “Sta ik BKR geregistreerd?”
 1. Staan er nou 10 miljoen consumenten of 10 miljoen huishoudens geregistreerd bij het BKR? Want ik lees overal iets anders.

 2. Er staat toch duidelijk 10 miljoen consumenten. 10 miljoen huishoudens zou onrealistisch zijn, aangezien Nederland slechts 16,7 miljoen inwoners heeft.

 3. zeer interessant, bedankt