Terug naar de homepage

Iedereen kent wel het begrip ‘auto leasen’. Leasen is een leenvorm waarbij het vaak om een groot product gaat. Een product dat vaak geleased wordt is een auto. Voor het gemak noemen we het product vanaf nu dan ook de auto. Wel moet je weten dat er natuurlijk ook andere producten zijn die geleased kunnen worden.

Vormen van leasen

Voordat ik het ga hebben over auto leasen zonder BKR toetsing moet je weten dat er twee vormen van leasen zijn. Er bestaat financiële leasing en operationele leasing.

  • Bij financiële leasing blijft degene die de auto uitleent, dus de kredietverstrekker, alleen juridisch eigenaar van het geleasede product. De kredietverstrekker is gewoon de leasemaatschappij. Degene die de auto leent is economisch eigenaar. Aan het einde van de periode van het leasen kan de auto voor een symbolisch bedrag worden gekocht. Als je dat bedrag betaalt, ben je helemaal eigenaar van het product!
  • Bij operationele leasing is degene die de auto uitleent zowel juridisch als voor een deel economisch eigenaar van de auto. De ‘uitlener’ betaalt namelijk ook een deel van de onderhoudskosten van de auto. Operationele leasing neigt dan ook naar huren. Na afloop van de leaseperiode ben je niet eens eigenaar van de auto. Er is wel vaak een koopoptie, maar dat is zeker geen symbolisch bedrag!

Een overeenkomst tussen deze twee vormen van leasen is dat de rente tijdens het contract nooit verandert. Het bedrag per maand dat vooraf wordt afgesproken zal altijd blijven gelden. Het grootste verschil van deze twee vormen van leasen is de koopoptie. Bij financiële leasing is het een symbolisch bedrag, bij operationele leasing niet. De vormen van leasen verschillen daarom ook in het bedrag dat per maand betaald wordt.

Auto leasen met BKR

Als je geen registratie bij het BKR hebt, heb je vaak geen problemen met geld lenen met BKR registratie. Een auto zonder BKR is dan niet nodig. Dan heb je ook geen problemen met auto leasen met BKR. Dit is gewoon een auto leasen, maar van tevoren wordt je naam nog even door het CKI gehaald. Als je geen BKR codering hebt, is een auto leasen met BKR dus geen enkel probleem. Als je tijdens het contract een aantal maandelijkse betalingen niet doet, kan je een negatieve BKR registratie krijgen. Maar dat is logisch, het heet niet voor niets auto leasen met BKR.

Auto leasen zonder BKR toetsing

Als je een negatieve BKR codering hebt, zul je waarschijnlijk moeten kiezen voor een auto leasen zonder BKR toetsing. Maar niet getreurd, want leasemaatschappijen die een auto leasen zonder BKR toetsing zijn niet moeilijk te vinden.

Leasemaatschappijen hebben een risico op wanbetaling. De auto is namelijk nog eigendom van de leasemaatschappij, dus als je de maandelijkse bedragen niet betaalt, hebben zij een product over. Ze kunnen dan wel de auto en eventuele schulden terugvorderen, maar echt groot zijn de negatieve effecten niet. Er is dus maar een klein risico voor de leasemaatschappij. Daarom zijn de meeste leasemaatschappijen niet bij het BKR aangesloten. Alsnog geldt er dat als je binnen komt lopen en direct toegeeft dat je een negatieve BKR codering hebt, de leasemaatschappij je waarschijnlijk wel de deur zal wijzen.

Auto kopen zonder BKR

Als je een auto leased, ben je maandelijks niet enkel het bedrag dat je aan de leasemaatschappij moet betalen kwijt. De kosten van de benzine zijn voor jou. Bij financiële leasing zijn de verzekeringen en het onderhoud ook nog voor jou. Bij operationele leasing zijn de verzekeringen en het onderhoud deels voor jou. Dat is weer een verschil tussen die vormen van leasen. Bij financiële leasing is de auto na het leasecontract van jou. Omdat het vaak gaat om een auto leasen zonder BKR, is het eigenlijk een auto kopen zonder BKR. Want uiteindelijk wordt de auto jouw eigendom. Als je gaat voor een auto kopen zonder BKR, hoef je natuurlijk niet per se te kiezen voor leasing. Je kunt ook een huurkoop auto nemen. Dat is in feite ook een auto kopen zonder BKR. Je moet voor jezelf maar even verschillende offertes aanvragen om te kijken wat voordeliger is. Een negatieve BKR codering kan hier zeker in meespelen.

Terug naar de homepage

5 Reacties op “Auto leasen zonder BKR toetsing”
  1. Een auto leasen zonder BKR toetsing, is dit dus makkelijker dan een auto leasen met BKR toetsing? Je zou toch eigenlijk niet specifiek een BKR toetsing per se willen? Of zie ik dat verkeerd?

  2. Waarom zou je een BKR toetsing willen? Alleen de autodealer kan dit willen, omdat hij geld kwijt zou kunnen raken. Jij hebt dat risico natuurlijk niet. Jij kunt als het goed is voor jezelf wel beslissen of die nieuwe lening verstandig is of niet.

  3. moet controleren:)

  4. Dus ik kan geen auto leasen? ik heb een BKR toetsing.

  5. @anoniem op 21 mei 2011: ja, dit kan wel. Lees maar onder het kopje ‘Auto leasen zonder BKR toetsing’

Laat een reactie achter