Terug naar de homepage

Autofinanciering en het BKR zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij grote banken wordt je autofinanciering namelijk automatisch vermeld bij het BKR. De financiering van een nieuwe auto kost vaak heel veel geld. Banken hebben natuurlijk heel veel geld. Zij bieden dus vaak autofinancieringen, of autoleningen aan.

Als mensen een auto kopen, kunnen de meeste mensen het bedrag niet in één keer betalen. Dan is een autofinanciering natuurlijk ideaal. Een autofinanciering is een lening waarmee je een nieuwe auto of een tweedehands auto kunt aanschaffen. Als die autofinanciering bij een bank wordt afgesloten, wordt hij altijd vermeld bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Deze stichting registreert alle informatie die met consumentenkredieten te maken hebben. En zo’n autolening valt natuurlijk onder een consumentenkrediet. Het BKR kan, nadat het gegevens heeft ontvangen, deze informatie doorspelen aan andere kredietverstrekkers en banken. In het algemeen aan alle aangesloten BKR-deelnemers. Zo helpt het BKR bedrijven bij hun beslissing of het verantwoord is om een krediet te verstrekken aan de klant voor een autofinanciering.

Autofinanciering met BKR

De informatie over je autofinanciering wordt bij het BKR vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem, het CKI. Deze gegevens blijven zichtbaar gedurende de looptijd van de lening. Na afbetaling van je autofinanciering, gaat bij het BKR een bewaartermijn in van vijf jaar. Dit betekent dat je gegevens bij het BKR over je autofinanciering voor andere banken/kredietverstrekkers nog vijf jaar zichtbaar zijn in het CKI. Bij je gegevens staat dan vermeld dat je de autofinanciering helemaal hebt afbetaald en per wanneer deze lening werd beëindigd. In je BKR-registratie staat ook vermeld of de deelnemer waar je een lening wilt afsluiten om je auto te financieren een hoog of laag risico kan verwachten wat betreft de betalingsovereenkomst. Zo kan de bank of kredietverstrekker dus zelf bepalen of je het krediet krijgt voor een autofinanciering. Een verhoogd risico kan nadelige gevolgen voor je hebben. Het kan dan moeilijker zijn om je auto te financieren met een lening.

Bij een autofinanciering voeren banken altijd een BKR toetsing uit. Dit houdt in dat bij een aanvraag voor een autofinanciering je leenverleden wordt beoordeeld door de kredietvertrekker of de bank. Deze beoordeling vormt het belangrijkste onderdeel van het proces. Ook wordt bij je aanvraag voor een autofinanciering naar je verdere omstandigheden gevraagd, zoals je woonsituatie, vaste lasten en je inkomen. Als je leenverleden positief is beoordeeld en je verdere omstandigheden volgens de bank of kredietverstrekker stabiel genoeg zijn, dan kan je ook werkelijk een lening voor een autofinanciering afsluiten. Zo kan je eindelijk een nieuwe of tweedehands auto aanschaffen.

Autofinanciering zonder BKR toetsing

Er bestaan ook zogenaamde autofinancieringen zonder BKR toetsing. Deze zijn vooral bij de autodealers zelf af te sluiten. Zij vinden het vaak niet nodig om BKR toetsing uit te voeren, aangezien ze de auto als onderpand hebben. Kun jij je lening niet meer betalen, vorderen zij simpelweg je auto in.

Terug naar de homepage

Laat een reactie achter