Terug naar de homepage

Als je een BKR registratie hebt, hoeft je niet direct problemen te hebben met het lenen van geld. Er zijn verschillende BKR registraties. Deze heten ook wel BKR coderingen. BKR noteringen zijn hetzelfde als BKR coderingen. Als je een negatieve BKR registratie hebt, moet je zoeken naar leningen met hogere rentes. BKR-aangesloten deelnemers weigeren je vaak als je een negatieve BKR codering hebt. Maar niet altijd!


Als je geld leent bij een bedrijf dat is aangesloten bij het BKR, kom je in het CKI te staan. Het CKI staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit systeem wordt beheert door het Bureau Krediet Registratiesysteem, het BKR. Er staan 10,5 miljoen consumenten in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Van deze 10,5 miljoen consumenten is bekend dat zij in de afgelopen 5 jaar een lening zijn aangegaan bij een bedrijf dat is aangesloten bij het BKR. Het kan zijn dat je deze lening keurig op tijd hebt terugbetaald. Dan is er niets aan de hand.

Negatieve BKR registratie

Er bestaat niet zoiets als een positieve BKR registratie. Wel is het zo dat als je in de afgelopen vijf jaar een aantal leningen bent aangegaan, en als hierbij geen betalingsachterstanden of andere betalingsproblemen zijn ontstaan, dit positief kan werken voor toekomstige kredietaanvragen. De BKR deelnemer kan zo zien dat je de vorige leningen keurig hebt afbetaald. Het laat zien dat je betrouwbaar bent.

Als je in het CKI staat, hoef je dus geen betalingsproblemen te hebben. Dat zou betekenen dat 10,5 miljoen consumenten in Nederland betalingsproblemen heeft. Dat is 61% van de Nederlandse bevolking. Wel is het zo dat iets minder dan 6% van de Nederlandse bevolking  betalingsproblemen heeft. Als je in de afgelopen vijf jaar meervoudige en grootschalige betalingsachterstanden hebt gehad, heb je een negatieve BKR registratie.

BKR codering A en H

Negatieve BKR registraties zijn onder te verdelen in verschillende BKR coderingen. Code A is er een van. De A staat voor achterstand. Je krijgt deze BKR codering als er betalingsachterstanden of andere betalingsproblemen zijn ontstaan. De BKR deelnemer is verplicht om je te vertellen dat er een BKR codering vermeld gaat worden als je nog langer wacht met betalen. De A codering zegt niets over de hoogte van het bedrag. Voor andere BKR deelnemers is het wel nuttig om te weten dat deze consument in de afgelopen vijf jaar betalingsachterstanden heeft gehad.

Behalve BKR codering A is er ook BKR codering H. Deze H staat voor Herstel, het geeft aan dat er in de afgelopen vijf jaar ooit een betalingsachterstand is geweest. Deze betalingsachterstand is weer ingelopen: de achterstand is herstelt. Een gegeven is wel dat de leenovereenkomst nog moet aflopen. Maar er zijn op dat moment geen achterstanden meer.

BKR codering

Er zijn behalve BKR coderingen A en H ook nog bijzonderheidscodes. Dit zijn codes A1, A2, A3 en A4. BKR notering A1 staat voor een achterstand die niet in één keer afgelost is. Er is tussen de consument en de kredietverstrekker een regeling getroffen waarbij de achterstand toch ingelopen gaat worden. BKR codering A2 is een verergering van A1. Het betekent dat er verschillende pogingen zijn geweest om de achterstand in te lopen. Ze zijn allemaal mislukt. De vordering is opeisbaar gesteld. BKR notering A3 is opnieuw een verergering. Er is een bedrag van €250 of meer dan €250 afgeboekt. De vordering is in plaats van opeisbaar, oninbaar geworden. BKR notering A4 betekent dat de kredietnemer onbereikbaar is. Ten slotte betekent BKR codering A5: er is een preventieve betaalregeling met de consument getroffen. Dit is een soort uitzonderingsgeval, hij is tijdelijk. Na de beëindiging van de leenperiode kan deze BKR notering worden weggehaald.

Deze bijzonderheidscodes hoeven niet te worden aangemeld bij de consument. Het is wel heel slecht als je er zo een krijgt. Als je namelijk een nieuwe lening wil aangaan, kan de kredietgever heel snel nee zeggen.

Terug naar de homepage

Een reactie op “BKR codering”
  1. wat ik zocht, bedankt

Laat een reactie achter