Terug naar de homepage

Sommige mensen hebben door een lening van drie jaar terug een negatieve BKR registratie opgelopen. De problemen kunnen heel uiteenlopend zijn, maar het komt er vaak op neer dat je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad. Deze problemen zijn nu dus opgelost, maar je hebt nog wel een BKR codering H. Een herstel-codering is niet rampzalig, maar vaak wel vervelend. Hier lees je wat de mogelijkheden zijn van een negatieve BKR codering met een BKR hypotheek.

BKR codering H en A

Bij de H van herstel moet er natuurlijk wel iets herstelt zijn. Iedereen met een BKR codering H heeft daarom ooit een BKR codering A gehad. Sommige mensen hebben (nog) geen BKR codering H, maar een BKR codering A. De A is van achterstand, en dit betekent dat de problemen nog niet zijn opgelost. Een negatieve BKR registratie is vaak een BKR codering A. De A is ook nog eens opgedeeld in BKR codering A1, BKR codering A2, BKR codering A3, BKR codering A4 en BKR codering A5. Hierbij is BKR codering A1 de meest positieve vorm, en BKR codering A5 de meest negatieve vorm. Dit is wel relatief, dat wil zeggen dat alle A coderingen over het algemeen een negatief effect hebben op het krijgen van krediet. En zeker bij een BKR hypotheek.

Hypotheek

Zo’n krediet kan een hypotheek zijn. Een hypotheek is eigenlijk een lening voor een huis. De meeste mensen die een nieuw huis kopen, kunnen het geld niet in een keer betalen. Daarom leen je geld van de bank: je neemt een hypotheek. Er zijn veel verschillende hypotheekvormen. Het komt er meestal op neer dat de bank het huis koopt, en dat je elke maand een bepaald bedrag betaald. Elke maand koop je dus een klein deel van je huis terug van de bank. Na een periode van bijvoorbeeld 30 jaar is het huis afbetaald, dan is het huis van jou.

Een hypotheek zal altijd gepaard gaan met een BKR toetsing. Het gaat dus altijd om een BKR hypotheek. Een hypotheek met BKR toetsing, is dus gewoon een BKR hypotheek. Een hypotheek zonder BKR toetsing is bij een professionele geldverstrekker niet mogelijk (bij een professionele geldverstrekker moet je denken aan een bank). Een BKR hypotheek is trouwens niet altijd een hypotheek met BKR registratie.

BKR hypotheek

Als je een negatieve BKR registratie hebt, kun je vaak ook niet terecht bij een bank. Tenminste, niet met een zwaar negatieve BKR registratie, zoals BKR codering A. Ook een BKR codering H kan voor problemen zorgen.

Met een negatieve BKR registratie ben je namelijk minder betrouwbaar. De bank loopt bij een BKR hypotheek een groter risico dat je het huis dus niet af kunt betalen. Als dit gebeurd, kan de bank het huis wel terugvorderen, maar dan zit de bank ineens met een ongewenst huis. Dit is voor de bank natuurlijk onwenselijk, daarom zullen ze bij de aanvraag van een hypotheek altijd je BKR registratie toetsen. Als de bank dan in het CKI een negatieve BKR registratie tegenkomt, zullen ze je hypotheekaanvraag waarschijnlijk afwijzen. Je vormt dan een te groot risico.


Als je een goede uitleg hebt bij je negatieve BKR registratie, en als een BKR codering A spoedig kan worden omgezet in een BKR codering H, dan is de situatie niet dermate slecht dat de bank je hypotheekaanvraag nooit zal accepteren. Als het risico niet te groot is, kunnen ze ervoor kiezen om je toch een hypotheek te verstrekken. Er zijn een aantal zaken die dan heel belangrijk zijn.

  • Een belangrijke factor is natuurlijk de koopsom van de nieuwe woning (vaak inclusief eventuele verbouwingen en/of meerwerk).  Hoe duur is het nieuwe huis?
  • Ook het bedrag dat je per maand wilt betalen voor de hypotheek (hoe hoger dit bedrag, hoe sneller de hypotheek is afgelost) speelt mee. De looptijd die hierbij hoort is belangrijk.
  • De overwaarde van de huidige woning doet er ook toe. De overwaarde is simpel gezegd het de hoogte van de resthypotheek minus de actuele verkoopwaarde van het huis. Als het oude huis is verkocht, komt er geld vrij. Dit geld kun je in je nieuwe huis stoppen.
  • Niet te vergeten is natuurlijk het eigen bedrag dat je in de BKR hypotheek wilt stoppen. Want als je toevallig nog ergens €100.000 op een bankrekening hebt staan, is dit natuurlijk mooi meegenomen!

Als het nieuwe huis niet te duur is, en als je een niet te groot risico vormt, zullen ze je hypotheekaanvraag soms toestaan. Een vereiste is wel vaak dat de BKR codering een BKR codering H betreft.

Hypotheek met BKR registratie

Bij een BKR hypotheek blijkt het verschil tussen toetsing en registratie. Een bank zal je altijd BKR toetsen, een hypotheek bij een bank is dus altijd een hypotheek met BKR toetsing. Registreren is wel anders dan bij de meeste andere leningen: het is dus niet altijd een hypotheek met BKR registratie. Meestal geldt de regel dat de hypotheek niet wordt geregistreerd. Als je echter 120 dagen of langer een termijnbetaling niet hebt gedaan, wordt je wel geregistreerd. Je wordt dan zelfs negatief geregistreerd. Als je deze achterstand weer hebt ingelopen, krijg je een BKR codering H. En deze H zal nog 5 jaar in het Centraal Krediet Informatiesysteem staan: het registratiesysteem van het BKR.

Als je een hypotheek neemt bij een bank zal je in eerste instantie niet worden geregistreerd. Dat komt omdat er een betrouwbaar onderpand is. Als jij de afbetalingen van je BKR hypotheek niet regelt, vordert de bank simpelweg jouw huis. Daarom is het maar beter om netjes per maand te betalen, daarmee voorkom je problemen!

Terug naar de homepage

Een reactie op “BKR hypotheek”
  1. goede start