Terug naar de homepage

Geld lenen met negatieve BKR notering is eigenlijk fout. Het is geld lenen met negatieve BKR registratie, of geld lenen met BKR notering. Een combinatie van dit is eigenlijk dubbelop, maar het komt neer op geld lenen terwijl je een negatieve BKR registratie hebt. Dit lijkt heel moeilijk, maar het is zeker niet onmogelijk. Als je geld wilt lenen terwijl je een negatieve BKR notering (of registratie) hebt, dan zul je eerst je BKR registratie moeten opvragen. Dan kun je namelijk zien over welke codering je precies beschikt, want dat is toch ook wel heel belangrijk. Misschien heb je wel helemaal geen BKR registratie en betaal je jarenlang een hogere rente om niets!

BKR opvragen

Bij het BKR zijn er verschillende coderingen bekend, de zogenoemde BKR coderingen. Er bestaan grofweg twee soorten coderingen, de H en de A. De H staat voor herstel, de A voor achterstand. Binnen de achterstandscodering A heb je nog verschillende gradaties, A1 t/m A5. A1 betekent dat er tussen de kredietnemer en de kredietverstrekker een aflosregeling is getroffen na de A registratie. A2 betekent dat de vordering in nette taal ‘opeisbaar is gesteld’. Dit gebeurt in de meeste gevallen alleen als je ook de deurwaarder geen gehoor geeft. A3 is dat er een bedrag van €250 of meer is afgeboekt. A4 betekent dat de kredietnemer onbereikbaar is, en ten slotte staat A5 voor het feit dat er een regeling met betrekking tot betalen is getroffen, die preventief is. Deze codering is de enige achterstandscodering die tijdelijk is. Het blijft dus niet in het Centraal Krediet Informatiesysteem staan.

Het CKI is het bestand van het BKR met alle coderingen van consumenten erin. Je ziet dus dat, op uitzondering van BKR A5, de codering (naarmate het getal achter de A hoger wordt) verslechtert. Hoe hoger, hoe slechter jouw financiële situatie eraan toe is. Hoe hoger de codering, hoe wantrouwiger de bank ook is. Andere banken moeten gewaarschuwd worden voor jouw financiële wangedrag, en dat is dan ook eigenlijk de reden dat het BKR bestaat. BKR codering H ontstaat altijd na een BKR codering A, omdat H voor herstel staat. En er moet ooit een achterstand zijn herstelt… Geld lenen met deze codering H kan in sommige gevallen gewoon bij banken. Je moet dan echter wel een goed verhaal hebben, of de codering moet aantoonbaar buiten jouw schuld zijn ontstaan. Een vast inkomen maakt de kans op een krediet met negatief BKR ook aanzienlijk groter. Als je geld wil lenen zonder inkomen, dan zal het dus een stuk lastiger worden.

Geld lenen met negatieve BKR notering

Als je dan weet welke BKR codering je hebt, en het blijkt een negatieve BKR codering te zijn (H of een van de A’s), dan zul je in de meeste gevallen geld moeten lenen zonder BKR registratie. Zonet heb ik al even aangehaald dat geld lenen met BKR codering H in sommige, uitzonderlijke gevallen gewoon mogelijk is. Geld lenen met negatieve BKR notering is in de meeste gevallen echter onmogelijk. Althans, onmogelijk via de reguliere weg. Er is een ding dat je niet moet doen, en dat is het aangaan van een een overeenkomst met een aanbieder van flitsleningen. Deze zijn voor mensen in geldnood vaak de genadeslag, aangezien het bedrag dat je moet terugbetalen vele malen hoger is dan de rente bij een financieel kantoor. Je kunt wel gewoon lenen bij kredietverstrekkers die kredieten verstrekker en daarbij geen BKR toetsing uitvoeren. Dit zijn financiële instellingen die niet bij het BKR zijn aangesloten. Deze financiële instellingen lopen echter meer risico omdat mensen die daar geld lenen, over het algemeen een negatieve BKR registratie hebben. Deze mensen willen dus geld lenen met negatieve BKR notering bij zo’n bedrijf dat niet bij het BKR is aangesloten. Het risico dat de kredietnemer het geld niet meer kan terugbetalen is daardoor ook groter. Om dit risico in te dekken zal zo’n kredietverstrekker een hogere rente in rekening brengen. Als je echt geld wilt lenen terwijl je een negatieve BKR registratie hebt, zul je dat op de koop moeten toenemen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te wachten totdat de BKR codering is verdwenen. Dit vindt altijd vijf jaar plaats nadat het krediet waar de negatieve BKR registratie op slaat volledig is afgelost. Je kunt ook op andere manieren geld lenen, bijvoorbeeld particulier geld lenen. Hier zijn de rentes echter ook hoog, mogelijk hoger dan het geld dat je leent bij instanties die ook geen BKR toetsing uitvoeren. Als laatste kun je natuurlijk ook geld lenen bij familieleden. Een familielid kan flexibel zijn met de voorwaarden. Een bank of een financieel kantoor is wat betreft de voorwaarden natuurlijk spijkerhard.

Terug naar de homepage

Laat een reactie achter