Terug naar de homepage

Een auto kopen is vaak een grote aanschaf. Vaak moet je daar vrij lang voor sparen. Zeker voor een nieuwe auto ligt het geld niet zomaar bij elkaar. Er zijn diverse manieren om een auto te kopen. Je kunt denken aan een auto leasen. Dit is vaak vanuit het bedrijf geregeld, je rijdt zo een auto van de zaak. Niet iedereen krijgt een auto van de zaak, daarom kunnen mensen ook kiezen voor huurkoop.

Huurkoop auto zonder BKR toetsing

Bij huurkoop betaal je maandelijks je lening af. Je betaalt dus maandelijks een vast bedrag. Aan het einde van het contract ben je eigenaar van het product. Een nadeel van huurkoop is dat als je nog niet 75% van de ‘lening’ hebt afgelost, en je je maandelijkse betalingen niet meer kan nakomen, je het product kwijt bent. Huurkoop wordt vaak geregistreerd bij het BKR. Als het product waarover de huurkoop gaat een auto is, is er dus vaak sprake van huurkoop van een auto met BKR. Als de huurkoop van een auto niet wordt geregistreerd bij het BKR, is het een auto zonder BKR.


Als het inderdaad om een auto gaat, bestaat er ook iets als een huurkoop van een auto zonder BKR toetsing. Als je een negatieve BKR registratie hebt, kan huurkoop (net als vele andere leningen) een probleem zijn. Daarom bestaat er huurkoop auto zonder BKR toetsing. Dit laatste komt het meeste voor. Voor autodealers is het namelijk niet gunstig om zich aan te sluiten bij het BKR. Voor aanbieders van geldleningen is dat natuurlijk wel zo. Een BKR toetsing bij huurkoop van een auto komt dus niet vaak voor. Autodealers die adverteren met ‘Auto zonder BKR!’ zijn dus eigenlijk helemaal niet zo bijzonder.

Autodealers en het BKR

Veel autodealers regelen de financiering zelf met de klant. Ze moeten met aantrekkelijke voorwaarden te komen om een beetje concurrerend te zijn. Ze komen dan vaak met ‘huurkoop auto zonder BKR toetsing’! Maar dit is niet zo gek. Voor verreweg de meeste autodealers is het namelijk niet lonend om zich aan te sluiten bij het BKR. Er zijn in tegenstelling tot geldleningen niet veel autoverkopen. Autodealers verkopen niet honderden auto’s per dag, dus erg veel risico op wanbetaling is er niet. Ze moeten bij elke nieuwe klant dan inzage aanvragen in de gegevens van het BKR, en dat moet ook betaald worden. Het is dus niet rendabel om elke nieuwe klant te toetsen bij het BKR.


Mocht die wanbetaling dan toch voorkomen, dan kunnen ze het onderpand (de auto) gemakkelijk weghalen. Met huurkoop blijft de autodealer juridisch eigenaar van de auto. De auto is pas afbetaalt als het volledige bedrag is betaald. Voor autodealers is het gevaar van probleemgevallen niet zo groot. Daarom kun je vaak een huurkoop auto zonder BKR toetsing nemen.

Andere mogelijkheden van auto zonder BKR

Bedenk wel dat ook jij het geld maandelijks bij elkaar moet zien te schrapen. Dat er geen BKR toetsing en BKR registratie is, wil niet zeggen dat je je een auto kan veroorloven. Als de huurkoop niet gaat lukken, kun je altijd andere financieringsmogelijkheden proberen. Een die vaak voorkomt is ‘koop nu, betaal in 2014!’. Deze is wel gevaarlijk want wie zegt dat je in 2014 wel genoeg geld hebt?

Bedenk ook dat de huurkoop ook een rente heeft. Huurkoop is niet de magische vorm van lenen. Soms kan je het beste geld lenen bij een normale bank (denk aan een persoonlijke lening) om daar een auto van te kopen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor het leasen van een auto. Bedenk dus wel goed of een huurkoop auto zonder BKR toetsing het beste is wat je kunt kiezen.

Terug naar de homepage

4 Reacties op “Huurkoop auto zonder BKR toetsing”
  1. Huurkoop is dus eigenlijk een soort combinatie vana kopen en hurren?

  2. Ja het is toch HUUR KOOP, dus het is HUREN en KOPEN , dat is toch logisch?

  3. Ja, dit klopt. Als we weer even de auto als voorbeeld nemen, de huurkoop auto zonder BKR toetsing om precies te zijn:

    Je huurt de auto, en aan het einde van het huurcontract ben je eigenaar. Je koopt de auto dus aan het einde voor niets, dus is het inderdaad een combinatie van huren en kopen. Kijk anders ook even bij het artikel over auto leasen, misschien is dit een betere optie. Het is maar net wat je wil.

  4. wat ik zocht, bedankt