Terug naar de homepage

Wanneer je over een BKR registratie beschikt kan het leven op zich een stukje moeilijker worden. Afhankelijk van de codering welke je hebt gekregen wordt het immers moeilijker of zelfs onmogelijk om nog een lening af te kunnen sluiten bij een Nederlandse bank. Voor een gewone lening is dit op zich al vrij problematisch, maar wat wanneer je graag een eigen huis zou willen kopen? De vraag die veel mensen zich dan ook terecht stellen is of het mogelijk is om met een hypotheek met BKR registratie af te sluiten. Dat wil zeggen: een hypotheek afsluiten terwijl je een negatieve BKR registratie hebt. We gaan er in dit artikel graag uitgebreid verder op en vertellen je graag welke mogelijkheden je nog hebt.

Hypotheek en BKR werkt anders

Banken zullen bij elke nieuwe hypotheekaanvraag een BKR toetsing uitvoeren. Als je eenmaal een hypotheek hebt afgesloten, wordt je niet direct BKR geregistreerd. Alleen als je 120 dagen een termijnbedrag niet hebt betaald, zul je een negatieve BKR registratie krijgen. Bij een hypotheek met BKR registratie zul je dus niet direct BKR geregistreerd worden. Enkel als je te laat bent met betalen. Dit is zo bij elke soort hypotheek, ook bij een hypotheek voor een zelfstandig ondernemer.

Hypotheek met BKR registratie – mogelijk?

Aan de rond de pot draaien heb je natuurlijk niets, dus vallen we meteen maar met de deur in huis. Nee, het is normaal niet mogelijk om nog een hypothecaire lening af te kunnen sluiten wanneer je over een negatieve BKR registratie beschikt. Anders dan bij andere (kleinere) leningen wordt het hebben van een BKR codering bij de aanvraag voor een hypothecaire lening zeer ernstig genomen. Daar het bij normale leningen soms nog vrij goed mogelijk is om met een achterstandscodering te lenen, bij een hypothecaire lening is dat een stuk lastiger. Onmogelijk is het niet, maar we geven je weinig kans dat een bank het risico zal willen nemen. Is er toch een bank welke met je rond de tafel wil gaan zitten om een voorstel te bespreken, dan dien je er rekening mee te houden dat de financiële instelling waarschijnlijk meer zekerheid zal willen in verband met de terugbetaling van de lening en daar begint het schoentje al aardig te knellen.

Extra financiële waarborgen

Misschien willen sommige financiële instellingen of banken er wel over nadenken om je een hypothecaire lening te verstrekken, ook al beschik je over een BKR codering. Soms is een hypotheek met BKR registratie dus nog gewoon mogelijk! Hier moet dan natuurlijk wel iets tegenover staan. De bank zal er immers echt honderd procent zeker van moeten zijn dat ze het uitgeleende geld inclusief de interest terug zullen krijgen. In dit geval is een hypotheek nemen op de woning in kwestie dan ook vaak niet voldoende en kunnen er nog aanvullende financiële waarborgen gevraagd worden. Deze waarborgen zijn grotendeels afhankelijk van het te lenen bedrag. Wat je natuurlijk ook altijd kan doen is een deel van je spaargeld inbrengen zodat het bedrag dat je moet gaan lenen kleiner wordt. Hoe minder je wil lenen, hoe minder financiële waarborgen de bank zal vragen. Want hoe minder je wil lenen, hoe minder groot de risico’s voor de bank zijn.

Je kunt natuurlijk ook je hypotheek berekenen. Dat kun je doen op verschillende websites. De link is een voorbeeld van zo’n website.

Alternatieven

Wanneer de banken het echter toch te gevaarlijk vinden om je een hypothecaire lening te verstrekken zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de hypothecaire lening niet bij een Nederlandse bank af te sluiten. Er zijn voldoende alternatieven in het buitenland zoals in België en Duitsland waar er geen toetsing wordt uitgevoerd bij het BKR. Helaas is het afsluiten van een hypotheek in het buitenland verbonden aan speciale voorwaarden. De kredietovereenkomst kan dan ook aanzienlijk verschillen in vergelijking met een klassieke kredietovereenkomst voor een hypothecaire lening in Nederland. Als laatste kan je er eveneens voor kiezen om een hypothecaire lening af te sluiten bij één van de vele Nederlandse financiële kantoren. Je sluit dan geen hypotheek met BKR registratie af, maar een hypotheek zonder BKR registratie. Het probleem is dan echter dat de kosten die er over het krediet worden aangerekend doorgaans flink hoger liggen dan normaal. Dat is dan de spreekwoordelijke keerzijde van de medaille…

Terug naar de homepage

Laat een reactie achter