Terug naar de homepage

Het BKR is een afkorting voor de stichting Bureau Krediet Registratie. De stichting verzorgt het CKI, het Centraal Krediet Informatiesysteem. In dit systeem staan bijna alle schulden die Nederlandse consumenten hebben. Als je een afbetaling van een lening een keer niet betaald, kan het zijn dat je een negatieve BKR registratie oploopt. Er komt dan een BKR codering achter je naam te staan.

BKR hypotheek

Als je zo’n codering achter je naam hebt staan, kun je natuurlijk problemen krijgen bij de aanvraag van nieuwe leningen. Als je wilt weten of jij ook zo’n codering hebt, kun je je BKR codering opvragen. Dat kun je alleen bij je eigen BKR codering doen, dus niet bij die van je partner of je buurman. Er zijn wel een aantal schulden die het Bureau Krediet Registratie niet registreert. Ze registreren bijvoorbeeld geen huurschulden, schulden bij het energiebedrijf of belastingschulden. Ook zaken als inkomen of studiefinanciering registreren ze niet. Wat veel mensen niet weten, is dat het BKR hypotheken vaak ook niet registreert. Het ligt er maar net aan.

Hypotheek met BKR

Als je bij een bank een hypotheek neemt, is er dus bijna nooit sprake van een hypotheek met BKR registratie. Wat de bank wel gemakkelijk kan doen, is bij het Bureua Krediet Registratie toetsen of jij zo ‘n codering hebt. Zo kunnen ze kijken of je niet teveel schulden hebt. Ook bij een negatieve BKR codering, die je bijvoorbeeld drie jaar geleden hebt opgelopen bij het te laat betalen van een telefoonrekening, kun je dus problemen krijgen met het aanvragen van een hypotheek (een BKR hypotheek). Een hypotheek is dus nooit standaard een hypotheek met BKR registratie, maar wel een BKR hypotheek. Ze toetsen je dus wel. In principe wordt een hypotheek nooit geregistreerd bij het BKR. Alleen als je een termijnbetaling 120 dagen of langer niet betaald hebt, vindt er registratie plaats. Het is dus wel een hypotheek met BKR registratie, maar onder voorwaarden. Als je netjes je afbetalingen per maand doet, vindt er geen registratie plaats.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Je kan een aflossingsvrije hypotheek nemen. Deze soort kenmerkt zich doordat je geen aflossing betaald. Je betaalt enkel de rente, het huis blijft dus eigendom van de bank. Bij zo’n aflossingsvrije hypotheek blijft het te betalen bedrag per maand laag. Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij naast het betalen van de rente over de hypotheek, ook elke maand een spaarsaldo wordt opgebouwd. Aan het einde van de looptijd kun je de hypotheek dan in een keer aflossen. Het rentepercentage is bij een spaarhypotheek gelijk aan de hypotheekrente. Er zijn nog veel meer verschillende soorten hypotheken. Elke soort heeft zijn eigen voor en nadelen. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat het altijd om een BKR hypotheek gaat, het is dus altijd een hypotheek met BKR. Ze toetsen je vrijwel altijd, ze registreren je alleen onder voorwaarden.

Onderpand bij een hypotheek

Bij een normale lening – bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet – is er geen onderpand. Als je het krediet dus niet terug kan betalen, is het enige wat de kredietverstrekker kan doen de vordering opeisen. Als je dan op de een of andere manier toch geld krijgt, is dit voor de bank. Dit kan de bank meestal voorkomen door simpelweg nee te zeggen bij een leningaanvraag. Bij een hypotheek werkt dat anders, je hebt hier een onderpand. Dat onderpand is het huis. In het uiterste geval kunnen ze het huis vorderen. Ook dit voorkomen ze door nee te zeggen bij de hypotheekaanvraag: het is immers een BKR hypotheek dus ze mogen je altijd toetsen.

Terug naar de homepage

3 Reacties op “Hypotheek met BKR”
  1. Peter Zockerburg op February 13th, 2011 om 16:47

    Dus bij een hypotheek wordt je in eerste instantie niet geregistreerd?

  2. Dat klopt. Je wordt alleen geregistreerd als je een termijnbedrag van je hypotheek 120 dagen niet hebt betaald. Dan word je negatief geregistreerd. Je wordt wel vaak getoetst, maar dat werkt omgekeerd.

  3. Bedankt voor een interessante blog

Laat een reactie achter