Een persoonlijke lening wordt gebruikt om in een keer een groot bedrag te lenen. Dit kan bijvoorbeeld goed worden gebruikt voor de aankoop van een auto, of een wasmachine. Zo’n persoonlijke lening is ook een vorm van krediet. Je hebt hier dus te maken met het BKR. Een persoonlijke lening met BKR registratie is niet heel lastig te krijgen. Alle banken in Nederland bieden dit soort kredieten aan. U bedoelt waarschijnlijk niet dit soort leningen, u bedoelt waarschijnlijk een persoonlijke lening zonder BKR toetsing. Deze vorm van een persoonlijke lening gaat buiten het oog van het BKR om. Je BKR registratie wordt in dit geval niet getoetst, en je wordt ook niet geregistreerd bij het BKR.

Lening zonder BKR toetsing

Laten we eerst eens bekijken wat hiervan nou het verschil is. Er bestaat in Nederland het zogenaamde Bureau Krediet Registratie. Deze onafhankelijke stichting zorgt ervoor dat de meeste kredieten in Nederland bij hun geregistreerd staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem, afgekort het CKI. Als mensen al een aantal leningen hebben openstaan, en op een gegeven moment meer willen lenen, zorgt het BKR ervoor dat een nieuwe kredietaanvraag afgewezen wordt. Het is een soort zelfbescherming voor de consument. De consument leent dan niet te veel. Er zijn een aantal financiële kredietverstrekkers in Nederland (die zich meestal financiële kantoren noemen) die krediet verschaffen zonder BKR toetsing. Dit is eigenlijk heel slecht, want op deze manier kunnen de mensen die eigenlijk al te veel lenen, nóg meer geld lenen. Ze gaan soms op deze manier lenen om hun leningen af te betalen. Op deze manier kom je gegarandeerd in de problemen, want banken willen het geld terug zien. Niet alleen banken, maar ook de financiële kantoren die geld uitlenen zonder BKR toetsing willen het geld terug zien.

BKR registratie en BKR toetsing

Hiervoor is dus het BKR. Als je bij een bank een bepaald bedrag leent dat tussen de €500 en de €175.000 is, dan zal de bank dit registreren bij het BKR. Je krijgt dan een zogenaamde BKR registratie. Als je een lening neemt bij een andere bank of dezelfde bank, kan die bank zien dat je al een lening hebt. Dit doen ze door middel van een BKR toetsing. Op basis van die toetsing zullen ze je krediet accepteren of afwijzen. Alle banken in Nederland zijn aangesloten bij het BKR. Enkele financiële kantoren niet.


Als je een keer een lening te laat afbetaalt, dan zal de bank dit ook melden bij het BKR. Ze noteren dit, en je krijgt dan een BKR codering. Als je de afbetaling weer herstelt, krijg je een herstelcodering. Dat is codering H. Als je nog een achterstand hebt, dan is dit een BKR codering A. Deze zijn ook weer onderverdeeld in verschillende coderingen, dat wordt besproken in dit artikel.  Elke BKR registratie (of die nou negatief is of niet) wordt vijf jaar nadat je de lening met succes hebt afgelost verwijderd.

Persoonlijke lening met BKR registratie

Verschillende mensen met een BKR codering, of negatieve BKR registratie, willen toch geld lenen. Alle banken wijzen je kredietaanvraag namelijk af als je zo’n negatieve BKR registratie hebt, zelfs als je de achterstand alweer herstelt hebt (je hebt dan dus BKR codering H). Sommige mensen willen toch geld lenen, die hebben bijvoorbeeld per ongeluk een BKR codering H. Ze hebben verder geen geldproblemen. Voor deze mensen zijn die financiële kantoren. Bij hun kun je dus een persoonlijke lening zonder BKR toetsing aanschaffen. Een persoonlijke lening met BKR registratie kan bij elke bank. Kijk voor dit soort leningen even bij de geldverstrekkers zonder BKR toetsing.

Laat een reactie achter